Stad, Cultuur & Natuur

Limoges
Het is leuk om een dagje naar Limoges te gaan. Limoges is de porseleinstad van Frankrijk. Er is van alles te doen. Het nationale porseleinmuseum Manufacture Bernadaud heeft een prachtige, grote collectie porselein. Zo heeft de stad ook mooie gebouwen, als middeleeuwse vakwerkhuizen en de Cathédrale de Saint-Etienne. Het is erg gezellig in het centrum, je kunt op leuke pleintjes met cafeetjes en restaurants zoals bij de Place de la Motte perfect lunchen om daarna in de 19e eeuwse markthal heerlijke lokale en verse producten te kopen. O ja, Quartier de la Boucherie mag je zeker niet vergeten. Limoges staat niet voor niets bekend om zijn Limousin koeien.

Na een bezoek aan de stad kom je weer lekker naar Les Lauriers en kun je een frisse duik nemen en de zon op je huid laten branden. Wel even smeren!

De Kastelenroute
Heb jij ook altijd al gedroomd om te leven als een koning in Frankrijk? Volg dan het spoor van de Engelse Koning Richard Lionheart. Ten Zuidwesten van Limoges ligt de interessante kastelenroute van Richard Lionheart. De koning leefde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk, voortdurend in onmin met de andere koningen van Frankrijk, die over het Noorden van Frankrijk heersten. De veldslagen tussen hen vonden onder andere in de Limousin plaats, precies tussen het Noorden en Zuiden. Je kunt veel kastelen vinden die gebouwd zijn in de 11e en 12e eeuw.

De kastelenroute voert je langs rustige wegen die slingeren door het groene en gevarieerde Limousin landschap. Bossen en velden wisselen elkaar af, glooiende hellingen voeren jou naar dalen met riviertjes en meren. Onderweg kom je langs gezellige dorpen, waar je kunt genieten van Franse lekkernijen.

Bellac
Gezellig even naar ons buurstadje Bellac is prima de moeite waard. De geschiedenis van Bellac gaat terug naar de 10e eeuw. De hooggelegen huizen en sfeervolle straatjes zijn leuk om te bezoeken zeker in combinatie met de typisch Franse markt die op woensdag- en zaterdagochtend wordt georganiseerd. Je kunt even naar de Notre Dame van Bellac wandelen, gedateerd uit de 12e eeuw, die de oudste reliekschrijn van Limousin bezit. Daarna door naar de Lorettekapel, waarvan de pijl van de klokkentoren wel 25 meter hoog is. Tijdens de wandeling zal de huidendroger zeker jouw aandacht trekken; een overblijfsel van vroegere leerlooierij-activiteiten. De postkoetsweg (Chemin des diligences) neemt jou mee naar de oevers van de Vincou, de rivier die door het plaatsje stroomt. Vergeet ook niet de historische brug “Pont de la Pierre” over de rivier te nemen; dit is één van de oudste middeleeuwse bruggen van Frankrijk.

Jean Giraudoux, de schrijver, is hier geboren, en zijn geboortehuis is opengesteld voor publiek. Cafe Le pont de la Pierre is een uitstekende plek aan de rivier om na de wandeling een hapje of drankje te doen.

Mortemart
Het charmante dorp Mortemart, gelegen aan de voet van les Monts de Blond, staat op de lijst van mooiste dorpen van Frankrijk, l’un des Plus Beaux Villages de France. Mooie huizen in graniet, de twee oude kloosters en de pittoreske markthallen in hout uit de 16e eeuw. 

Montrol-Sénard

Dit mooie dorp is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Je kunt hier fijn lunchen of dineren in een van de leuke restaurantjes.

 

Oradour-sur-Glane
Oradour-sur-Glane is een gemeente en dorp in Frankrijk, een half uurtje rijden met de auto. Het dorp werd op 10 juni 1944 verwoest tijdens de tweede wereldoorlog. Indrukwekkend bezoek aan dit dorp herinnert aan de gruwelen van toen. Het dorp is nog precies zo achtergelaten als tijdens de fatale dag.

Na het bezoek aan deze spookstad kom je even bij in onze prachtige bloementuin op ons landgoed.

Les Monts de Blond
In les Monts de Blond kun je heerlijk wandelen. De piek van les Monts de Blond is 515 meter hoog. Je vindt er talloze valleien en vijvers gevormd door de natuur. Les Monts de Blond is een granieten massief ten westen van Limoges. Heerlijk om na een goed ontbijt de wandelschoenen aan te trekken en de mooie omgeving te bewonderen.